Heropening en jubileumfeest Buurstede

Het was een drukte van jewelste en een muzikaal geheel op dinsdag 18 september bij Buurstede. Die dag vond de heropening van het wooncomplex plaats én vierden we het 25-jarig bestaan. 

Ochtendprogramma
De ochtend stond in het teken van de symbolische heropening. Hiervoor had de burgemeester tijd vrij weten te maken in zijn agenda. Samen met drie bewoners van het eerste uur zorgde hij voor de symbolische heropening. 

Claudia Beumer (directeur-bestuurder Sint Jospeh) keek in haar toespraak terug naar hoe het ooit begon; Buurstede was immers het eerste woonzorgcomplex in Nederland. Een primeur waar Almelo trots op mag zijn. Ze vertelde over de wijzigingen die zijn doorgevoerd aan het gebouw. Wijzigingen die eraan bijdragen dat het gebouw weer bij de tijd is. Naast hele praktische aanpassingen (grotere lift, meer liften) is het pand ook geschilderd en heeft de buurtkamer een ware metamorfose ondergaan. Ook de burgemeester sprak met trots over het gebouw en de actieve bewoners. Zijn afsluitende zin bleeft bij de aanwezigen goed hangen: "Met stenen bouw je een huis, met liefde een thuis."

Verschillende relaties brachten cadeaus mee voor de bewoners. Bijzonder was de mooie wandplaat met daarop een luchtfoto (gemaakt met een drone) van het gebouw. Een aantal bouwpartners bood dit gezamenlijk aan. Deze wandplaat krijgt vast en zeker een mooie plek in de buurtkamer.

Middagdeel
Na het  ochtenddeel mochten de bewoners even op adem komen en zich klaarmaken voor een muzikale middag. Willeke Alberti en de Oostvaarders zorgden voor muzikaal vermaak. Onder het genot van een drankje en heerlijke hapjes lieten de bewoners zich vermaken en verwennen. De buurtkamer is goed ingewijd.

Revitalisering
Buurstede was toe aan een revitalisering. Dit heeft Sint Joseph gedaan door de buitengevels te vernieuwen, het buitenterrein aan te pakken, de lift te vergroten (zodat scootmobiels en ziekenvervoer meer ruimte hebben), een extra lift te plaatsen en er zijn extra bewonersingangen gemaakt. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de loopafstanden aanmerkelijk korter zijn geworden. Verder hebben de bewoners een nieuwe keuken gekregen en naar eigen smaak de kleur, uitrusting en afwerking mogen kiezen. De hoofdtoegang van Buurstede wordt ’s avonds afgesloten en is beveiligd door een beeldtelefoon in de appartementen. Aan de voorzijde van Buurstede ligt een fraaie, openbaar toegankelijke tuin en aan de achterzijde een besloten en zonnig terras voor de bewoners. Door al deze maatregelen kunnen de bewoners van Buurstede zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En mocht het thuis toch niet meer gaan, dan kan men met voorrang naar de buren, het nieuwe verpleeghuis Eugeria.

Voorzieningen
Buurstede voorziet, samen met Carintreggeland in verschillende voorzieningen die het voor bewoners aangenaam wonen maken. Zo is er een bieb, een buurtkamer, een fysiotherapeut, een kapper en biedt Carintreggeland wijkverpleging of andere vormen van ondersteuning waar gewenst.

Actieve bewoners
In Buurstede wonen zeer actieve bewoners (samengevoegd in een bewonerscommissie), die de mensen die daar behoefte aan hebben graag willen samenbrengen. Daarom organiseren ze elke dag een druk bezochte dagelijkse koffieochtend en wekelijkse terugkerende activiteiten, zoals o.a. biljarten, bingo, handwerken en koersbal. In het nieuwe Eugeria kunnen de bewoners van Buurstede terecht voor kleine huishoudelijke boodschappen of het gebruik van een warme maaltijd. Eugeria heeft ook een fitness- en wellnessruimte en op de zondag kunnen mensen er een kerkdienst bijwonen.

Duurzaam
Buurstede is in meerdere opzichten duurzaam gemaakt. Onder meer door gebruik te maken van duurzame energie. Zo wordt de elektriciteit voor de algemene ruimten opgewekt door zonnepanelen, leveren de liften stroom als ze naar beneden gaan en zijn de gloeilampen vervangen door ledverlichting. Door dit pakket aan maatregelen wordt het stroomverbruik in Buurstede van 230.000 Kwh per jaar teruggebracht naar 0 Kwh per jaar.

 

Foto's: Studio 81 (Henk van der Stouw)

Terug naar overzicht