"Het is gewoon genieten!"

Woningstichting Sint Joseph Almelo heeft zes huurwoningen aan de Beverdamlaan ‘verduurzaamd’. Dat hebben we gedaan door het aanbrengen van dubbel glas, muur-, vloer en dakisolatie, zonnepanelen en aanbrengen mechanische ventilatie. De maatregelen leveren de bewoners een energiebesparing en meer wooncomfort op. De woningen gaan van label D naar A+. Met behulp van een meetset van Aurum kunnen bewoners via een app op de telefoon eenvoudig zien hoe het energieverbruik in hun woning is en op welke momenten er veel energie wordt verbruikt of dat er zelfs energie wordt geleverd door de zonnepanelen. Deze meters zijn inmiddels in ruim honderd woningen van Sint Joseph geplaatst. Ook in vijf van de zes woningen aan de Beverdamlaan zijn de meters geplaatst. Lees hier meer over dit project

We gingen op bezoek bij mevrouw Broos
Zij was een van de zes huurders die deelnamen aan de pilot. We wilden graag van haar horen hoe de werkzaamheden verlopen zijn en hoe zij de vernieuwing en verduurzaming van haar woning heeft ervaren. Mevrouw Broos, net 74 jaar geworden, werkte graag mee aan ons verzoek.

Van alle gemakken voorzien
Mevrouw Broos wil graag blijven wonen aan de Beverdamlaan. Ze woont er inmiddels 43 jaar. Eerst met haar gezin en na het overlijden van haar man alleen. “De wijk is fantastisch. Het is hier groen en rustig en ik heb nog nooit narigheid meegemaakt. Nu ik ouder wordt, heb ik hier alles wat ik nodig heb. De supermarkt ligt dichtbij, de auto kan ik altijd voor de deur parkeren en de fiets past in de schuur. Met zo’n vijf minuten ben ik in de stad. Mijn huis is van alle gemakken voorzien en ik heb een fijne tuin.” Blij lachend: “Het mag voor mij de eerste twintig jaar blijven zo. Het is gewoon genieten als ik de keuken inloop en zie dat alles zo nieuw en netjes is. En dat geldt ook voor de badkamer. Door het grote badkamerraam zie ik nu ’s nacht de maan. Toen ik de brief kreeg van Sint Joseph dat ze van plan waren mijn woning te renoveren, was ik daar erg blij mee. Mijn belangrijkste wens was een toilet boven en die heb ik nu. Mijn energierekening is niet zo hoog als alleenwonende, maar ik vind het wel mooi dat de zonnepanelen goed zijn voor het milieu.”

Eigen keuzes
“Ik mocht kiezen uit verschillende kleuren aanrechtbladen, mat of glanzende wandtegels voor de badkamer en voor de badkamervloer uit de kleuren zwart, ivoor of wit. Ik heb gekozen voor grijze vloertegels. Op zwart zie je alles en wit is zo klinisch. Het is een stroeve vloer en ik hoef geen matjes meer neer te leggen; ideaal. De nis op de overloop waar mijn wasmachine stond, is bij de badkamer getrokken. Ik ben er helemaal blij mee. De schilder heeft de overloop keurig geschilderd en de trap en het plafond netjes bijgewerkt.” Ook het dak aan de binnenkant op de vliering waar de zonnepanelen zijn geplaatst, is geïsoleerd en afgetimmerd.” Lachend: “Het is zo mooi, je zou er haast gaan wonen. Ik heb het keukenblok nu ook vergroot zoals ik het eerder had en een verhoogd toilet gekozen. Daarvoor moest ik bijbetalen, maar ik heb het nu wel zoals ik het graag hebben wil. Ik ben helemaal tevreden.”

Snufjes
“We hebben nu snufjes in huis, waar ik nog nooit van gehoord had. Afzuigkastjes bijvoorbeeld, zodat je frisse lucht in huis houdt. Het kastje in de woonkamer meet de CO2. Als er veel mensen zijn en de uitstoot te groot is, dan zuigt de afzuigunit automatisch meer af. Ik heb nieuwe kozijnen en extra geïsoleerde ramen in de woonkamer. Ik schrok wel toen ik op een ochtend zag dat het achterste raam in de woonkamer beslagen was aan de buitenkant, maar dat schijnt juist een goed teken te zijn. We hebben ook een nieuwe voordeur en een nieuwe achterdeur gekregen. Sint Joseph heeft de renovatie echt heel goed aangepakt.”

Lof voor de werklui
“Ik had een beetje pech in de keuken omdat de radiator niet goed was afgemonteerd, daardoor had ik een natte vloer. Dat is gelukkig direct opgelost. Die werklui zijn fantastisch. Alleen maar lof. Ze waren vriendelijk en behulpzaam. Ze lieten alles aan het einde van de werkdag netjes achter. De afspraak was dat ik overdag thuis moest zijn. Als ik even weg moest, was dat geen probleem maar ik mocht niet te lang wegblijven (schaterlacht). Ik steek niemand zomaar een veer, maar die mensen? Je kunt geen betere werklui vinden en dat mag ook wel eens gezegd worden.”

Meer buurtcontact
“De werkzaamheden hebben bijna zes weken geduurd en al die tijd kon ik in huis blijven. We hadden een sanitairwagen voor de deur met een keurig toilet en mooie douche. Er stond zelfs een wasmachine in. Dat was ideaal en als kampeerder red ik me heel gauw. We zijn hier in de buurt altijd op onszelf geweest. Maar doordat ik mijn buurtbewoners de afgelopen weken regelmatig trof bij de toiletwagen, hebben we nu meer contact." Lachend: "Ik heb er door de renovatie ook nog hele leuke buurtbewoners bijgekregen.”

Terug naar overzicht