Strawinsky fries krijgt nieuwe bestemming

De in totaal 72 meter lange wandschilderingen uit de voormalige Willibrordkerk in Almelo hebben een nieuw onderkomen gevonden. De H. Bonifatiusparochie in Almere wordt de nieuwe eigenaar van de wandschilderingen, gemaakt door Théodore Strawinsky.

In opslag
De wandschilderingen uit de voormalige Willibrordkerk zijn op dit moment in bezit van woningstichting Sint Joseph uit Almelo. Zij kocht destijds de Willibrordkerk, die in 2004 gesloopt is. De wandschilderingen, die 25 scènes uit het leven van Jezus van Nazareth verbeelden, bleven in tact en bewaard. Via een ingewikkelde methode werden de afbeeldingen, die op de muren waren aangebracht, overgezet op doek en zorgvuldig opgeslagen. Het vinden van een geschikte nieuwe locatie waar de schilderingen weer aan publiek getoond konden worden, was niet eenvoudig. Toch gaf de woningstichting de zoektocht niet op.

Zoektocht
Via de afdeling ´erfgoed in kerken en kloosters´ van het Catharijneconvent in Utrecht kwam woningstichting Sint Joseph enkele jaren geleden in contact met het kerkbestuur van de H. Bonifatiusparochie in Almere. In deze plaats is nog geen katholieke kerk. Men was wel bezig met het maken van plannen voor de bouw van een kerkgebouw in de stijl van de Bossche School. Dat is ook de stijl van de voormalige Willibrordkerk. Het kerkbestuur en de architect waren meteen enthousiast over het herplaatsen van de wandschilderingen. Bij de bouwplannen heeft men dan ook op zorgvuldige wijze rekening gehouden met de plaatsing.

Herplaatsen
De wandschilderingen worden op dezelfde wijze als in de Willibrordkerk gepresenteerd. Kerkbezoekers kunnen de afbeeldingen zien. De bouw van de kerk start op korte termijn. De bestuurder van de woningstichting Sint Joseph Almelo, Claudia Beumer, is erg blij met de overgang van de wandschilderingen naar Almere. “We zijn blij dat de wandschilderingen weer in een omgeving komen waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren, namelijk een kerk. Dat dat ook nog een kerk is die gebouwd wordt volgens de Bossche School van Dom van der Laan, zoals ook de Willibrordkerk, is extra bijzonder. Dit is de best denkbare herbestemming voor deze wandschilderingen. Ze blijven bij elkaar en worden weer functioneel in een kerkgebouw. We zijn er erg tevreden mee dat ze na veertien jaar in kisten te hebben gelegen nu weer te bewonderen zijn.

Claudia Beumer (Sint Joseph), de heer De Zwart en pastoor Koppers (H. Bonifatiusparochie) bezegelen de overname.

Terug naar overzicht