Ventileren... waarom?

Omdat we dagelijks in huis vocht produceren, moeten we proberen dat er weer uit te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door goed te ventileren. Het meeste vocht is ‘leefvocht’. Dat wordt veroorzaakt door mensen, huisdieren en planten, door het koken en het drogen van de was, de vaatwasser, de plantengieter op de verwarming, het aquarium. Hierdoor kan per dag wel zo’n 10 tot 15 liter water in de vorm van waterdamp in huis komen. De oplossing van de meeste vochtproblemen is ventileren.

U kunt het beste ventileren door twee uitzetraampjes tegenover elkaar open te zetten. Als er geen vochtproblemen zijn, dan is éénmaal ventileren per dag gedurende 20 minuten voldoende. Zet tijdens het ventileren de kachel laag of de thermostaat van de cv op 150C. Mechanische ventilatie in de keuken schakelt u bij voorkeur een kwartier voor het koken in en dan in de hoogste stand. Vocht en stoom na het douchen moet u direct afvoeren via het raam of het ventilatiesysteem naar buiten.

Meer weten?
In de folder Ventileren… waarom? vindt u uitgebreide informatie over ventileren en wat te doen bij ernstige vochtproblemen. Heeft u vragen na het lezen van de folder, belt u dan met de medewerkers van onze afdeling Technisch Beheer.

Terug naar overzicht