Verwarming

Het is belangrijk dat u zelf weet hoe u de cv-ketel goed gebruikt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de waterdruk altijd voldoende is en dat u de radiatoren af en toe ontlucht. Het onderhoud van de verwamingsketel doen wij voor u. Hiervoor komt een bedrijf periodiek bij u langs.


Veel gevraagd over verwarming

Mijn verwarmingsketel werkt niet goed. Wat kan ik zelf doen om dit te herstellen?

Wordt één van de radiatoren niet warm, controleer dan of de radiator ontlucht moet worden. Wordt geen van de radiatoren en verwarmingsbuizen warm, dan slaat de cv-ketel waarschijnlijk niet aan. Controleer dan eerst de waterdruk van de verwarmingsketel. De druk moet hoger dan 1,5 bar zijn. Is de waterdruk goed, neem dan contact op met Sint Joseph. Als wij bij u langskomen en het probleem ligt toch in de ontluchting of de waterdruk, dan brengen wij u hiervoor kosten in rekening.

Volg voor het vullen van de installatie de instructies in uw woning of volg de instructiefilmpjes op internet. 

Bijvoorbeeld:
Zelf de cv-ketel bijvullen
Zelf uw verwarming ontluchten

Mijn woning moet van het aardgas af. Wanneer gaat dat gebeuren?

Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Dit gaat stap voor stap. De meeste huizen gaan waarschijnlijk na 2030 van het aardgas af. Om een wijk/buurt over te zetten op een andere energiebron is veel tijd nodig. De gemeente Almelo geeft in de Transitievisie Warmte aan welke wijken als eerste van het gas af gaan. Voor Almelo geldt dat (delen van) de wijken Aalderinkshoek en Windmolenbroek als eerste overgaan op een andere energiebron (rond 2030). Voor andere wijken is het nu nog niet bekend wanneer zij van het aardgas af gaan.

Wat is het verschil tussen lage temperatuur- en hoge temperatuurverwarming?

Met een gasgestookte cv-ketel verwarmt u uw huis op een hoge temperatuur van zo’n 70 tot 80 graden. U gebruikt hier meestal radiatoren voor. Uw huis hoeft niet totaal geïsoleerd te zijn voor een aangename temperatuur binnen.

Bij een lage temperatuur verwarmt u uw huis met circa 40 graden. Deze lagere temperatuur verspreidt minder warmte. Het is dan belangrijk dat er zoveel mogelijk warmte behouden blijft. Een goed geïsoleerde woning is dan wenselijk. Bij een lage temperatuurverwarming maakt u vaak gebruik van vloer- of wandverwarming. Dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Verwarmen met een lage temperatuur kan wel als ‘anders’ worden ervaren dan verwarmen met aardgas. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk de temperatuur even snel een graadje bij te stellen.

Wat is een warmtepomp?

U kunt uw huis met elektrische apparaten verwarmen. U gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt uw huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. Een koelkast werkt op eenzelfde manier. Er wordt binnen in de koelkast namelijk warmte onttrokken en deze wordt buiten de koelkast (aan de achterkant) afgegeven. Zie het als een transportbandje dat de warmte van binnen in de koelkast naar buiten de koelkast verplaatst. De koelkast bevat een ‘koudemiddel’ of wel ‘hulpstof’ om dit te doen. Een warmtepomp werkt ongeveer net zo. Een warmtepomp neemt dus ergens warmte op, om die op een andere plek af te geven. Tussen dat opnemen en afgeven vindt er ook nog eens een temperatuursverhoging plaats. Deze temperatuur is niet zo hoog zoals u gewend bent met een cv-ketel. Een huis met een warmtepomp heeft dan ook meestal vloerverwarming en/of wandverwarming nodig of speciale lage temperatuurradiatoren.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet bestaat uit netwerken van leidingen onder de grond. Door deze leidingen stroomt warm water. Dat warme water komt uit een warmtebron in de buurt en kan gebruikt worden voor het verwarmen van huizen. De temperatuur van de warmtebron bepaalt of het huis vloer- of wandverwarming nodig heeft of speciale lage temperatuurradiatoren.

Wat is duurzaam gas?

Duurzaam gas is gas gemaakt uit biogas en synthetisch (waterstof) gas. Biogas wordt gemaakt door mest, GFT en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf. Tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, ook wel biogas genoemd. Synthetisch (waterstof) gas wordt gemaakt door (een overschot aan) groene energie, water en CO₂ te laten reageren tot methaan. Dit gas is groen, omdat het wordt gemaakt uit zonne- en windenergie. In een woning werkt groen gas hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is dat de herkomst van het gas duurzaam is.

Mijn woning gaat van het aardgas. Wie gaat dit betalen?

Sint Joseph is de eigenaar van de woning. Wij zijn verantwoordelijk voor de aanpassingen van de woning en voor de kosten. Door de aanpassingen krijgt uw woning vaak een beter energielabel en u gaat minder energie verbruiken. Sint Joseph mag een vergoeding van de kosten vragen in de vorm van een hogere maandelijkse huur. Uitgangspunt is wel dat onze woningen betaalbaar blijven. Door de lagere energierekening mag u gemiddeld genomen dus niet meer geld kwijt zijn aan uw totale woonlasten (huurkosten + energiekosten).

Mijn woning krijgt een warmtepomp/warmtenet/duurzaam gas. Wie gaat de werkzaamheden uitvoeren?

Sint Joseph is als eigenaar van de woning verantwoordelijk voor de aanpassingen en de werkzaamheden aan de woning. Welke partij de werkzaamheden uitvoert, is nu nog niet bekend. Dit is ook afhankelijk van het alternatief voor aardgas in uw wijk.

Mijn woning krijgt een warmtepomp. Wat betekent dit voor mij als huurder?

Wanneer uw woning wordt verwarmd met een warmtepomp, betekent dit dat Sint Joseph uw woning isoleert en een warmtepomp installeert. Het kan zijn dat we naast een warmtepomp ook zonnepanelen plaatsen.

Een woning met een warmtepomp heeft meestal vloerverwarming en/of wandverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren nodig. Deze aanpassingen verzorgt Sint Joseph. Doordat uw woning bij deze oplossing vaak goed wordt geïsoleerd, heeft u ook minder energie nodig om uw woning te verwarmen. Uw energierekening zal in de meeste gevallen dan ook lager uitvallen.

Verwarmen met een lage temperatuur kan wel als ‘anders’ worden ervaren dan verwarmen met aardgas. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk de temperatuur even snel een graadje bij te stellen. Daarnaast betekent het voor u als huurder dat u de gaskookplaat moet vervangen voor een elektrische kookplaat en in veel gevallen de pannen moet vervangen.

Mijn woning wordt aangesloten op een warmtenet. Wat betekent dit voor mij als huurder?

Als u wordt aangesloten op een warmtenet dan bent u volledig onafhankelijk van aardgas. U krijgt dan ook geen gasrekening meer. Met een warmtenet krijgt u wel een rekening voor de warmte. De kosten worden berekend door de hoeveelheid warm water dat uw huis binnenkomt te meten. Hoe hoog deze rekening is, is afhankelijk van de aanbieder van het warmtenet. Het is nu dan ook nog niet aan te geven hoeveel dit gaat kosten.

Daarnaast moet uw woning worden aangepast, omdat in veel gevallen de temperatuur van uw verwarming lager is dan u bent gewend. De woning moet dus beter worden geïsoleerd en uw radiatoren moeten worden vervangen door bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren. Deze voorzieningen zorgen voor een constante en comfortabele temperatuur in huis.

Verwarmen met een lage temperatuur kan wel als ‘anders’ worden ervaren dan verwarmen met aardgas. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk de temperatuur even snel een graadje bij te stellen. De aanpassingen aan uw woning worden uitgevoerd en betaald door Sint Joseph. Wel betekent het voor u als huurder dat u de gaskookplaat moet vervangen voor een elektrische kookplaat en in veel gevallen de pannen moet vervangen die u voorheen gebruikte op gas.

Mijn woning krijgt duurzaam gas. Wat betekent dit voor mij als huurder?

Woningen die verwarmd worden met een groen gas hebben weinig tot geen aanpassingen nodig in de woning. U krijgt nog steeds een gasrekening zoals u bent gewend. Het kan wel zijn dat u uit minder energieleveranciers kunt kiezen. Waar u eerder de mogelijkheid had te kiezen tussen verschillende aanbieders, is dit in de toekomst beperkt tot alleen de aanbieder(s) van het groene gas.

Mijn woning krijgt een warmtepomp/warmtenet/duurzaam gas. Ga ik daarvoor meer huur betalen?

Wanneer uw woning van het aardgas af gaat, dan koppelen wij deze werkzaamheden vaak met het aanbrengen van isolerende maatregelen. Uw woning krijgt hierdoor een beter energielabel en u verbruikt minder energie. Voor het aanbrengen van isolerende maatregelen mogen wij een vergoeding vragen in de vorm van een hogere huur. Uitgangspunt is wel dat huurders er gemiddeld niet in woonlasten op achteruit mogen gaan. Door de lagere energierekening mag u gemiddeld dus niet meer geld kwijt zijn aan uw totale woonlasten (huurkosten + energiekosten).

Nu mijn woning van het aardgas af gaat, verduurzaamt Sint Joseph mijn woning dan ook door de woning te isoleren?

Dit is afhankelijk van het alternatief voor aardgas in uw woning. Op dit moment wordt uw woning verwarmd op een hoge temperatuur van zo’n 70 tot 80 graden. Wanneer de nieuwe energiebron met een lage temperatuur werkt (40 graden) is het belangrijk dat een woning goed geïsoleerd is. In dat geval verduurzamen wij uw woning met isolerende maatregelen.

Krijg ik een lagere energierekening wanneer mijn woning van het aardgas af is?

Dit is wel het uitgangspunt. De alternatieve energiebronnen in combinatie met beter geïsoleerde woningen zorgen, bij normaal gebruik, voor minder energieverbruik. De kosten zijn naast het verbruik ook afhankelijk van de aanbieder. Op de prijzen van de energieaanbieders hebben wij geen invloed.

Hoe ontlucht ik mijn radiatoren?

Hoe u uw radiatoren en uw CV installatie ontlucht kunt u zien in diverse instructiefilmpjes die te vinden zijn op het internet.

Het ontluchten van uw radiatoren en uw CV installatie moet u als bewoner zelf doen. Hiervoor kunt u geen reparatieverzoek indienen.

Hoe vul ik mijn verwarmingsketel bij?

Hoe u uw verwarmingsketel bijvult kunt u zien in diverse instructiefilmpjes die te vinden zijn op het internet.

Het bijvullen van uw verwarmingsketel moet u als bewoner zelf doen. Hiervoor kunt u geen reparatieverzoek indienen

 

Mag ik een andere kamerthermostaat plaatsen?

Dat staan wij alleen toe als u dit laat uitvoeren door een erkend verwarmingsmonteur. Er zijn meerdere typen aansluitingen en soms moet bij het plaatsen van een nieuwe kamerthermostaat de aansluiting in de ketel aangepast worden. Een verkeerde aansluiting geeft verstoring of een defect aan de ketel. De reparatiekosten komen in dit geval voor rekening van de huurder.

In mijn woning is de waterdruk laag. Wat kan ik doen?

Heeft u in uw hele woning een lage waterdruk en hebben uw buren er ook last van, neemt u dan contact op met uw waterleverancier Vitens. Verschilt de druk per kraan? Dan staat uw hoofdkraan misschien niet goed open. Kijk voor de zekerheid in de meterkast of de hoofdkraan goed open staat. Ook kan het zeefje op de kraan verkalkt zijn. Deze kunt u eraf draaien en reinigen met azijn. 

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Help ons onze website te verbeteren door uw vraag naar ons te sturen via ons feedbackformulier

Stel uw vraag