Inkomenstoets

Wij toetsen altijd uw inkomen voordat wij een woning toewijzen. Dat doen we op basis van een inkomensverklaring van de Belastingdienst. U kunt deze gratis aanvragen bij de Belastingdienst op telefoonnummer 0800 0543 of digitaal via Mijn Belastingdienst. Staat u ingeschreven als woningzoekende? Vraag de verklaring dan alvast aan.


Veel gevraagd over Inkomenstoets

Wat betekent het verzamelinkomen?

Dit is het verzamelinkomen dat op uw inkomensverklaring of definitieve aanslag van de Belastingdienst staat. Tel de inkomens van iedereen die met u mee verhuist bij elkaar op. Het inkomen van inwonende kinderen telt niet mee, ongeacht hun leeftijd.

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor een woning?

U kunt een woning huren die passend is bij uw inkomen. U leest er alles over op Woonburo Almelo op de pagina over het passend toewijzen

Waar kan ik een inkomensverklaring opvragen?

U kunt de Inkomensverklaring (Verklaring geregistreerd inkomen) opvragen bij de Belastingdienst via het gratis telefoonnummer 0800 0543. Houd uw BSN nummer bij de hand. Dit nummer vindt u op uw rijbewijs of identiteitsbewijs.

U kunt ook uw definitieve aanslag printen vanuit de berichteninbox via Mijn Overheid(inloggen via Digid). Wanneer er aangifte is gedaan kunt u de aanslag in de bijlage van een bericht vinden. Het is ook mogelijk om een inkomensverklaring uit te printen via Mijn Belastingdienst. Hiervoor dient u in te loggen op Mijn Belastingdienst en dient u te kiezen voor 'Inkomensbelasting'. Onderaan bij 'Mijn Inkomen' kunt u het inkomen aanklikken en de inkomensverklaring afdrukken.

Wanneer moet ik een inkomensverklaring opvragen bij de Belastingdienst?

Als u actief woningzoekende bent adviseren wij u de inkomensverklaring alvast aan te vragen. U kunt de Inkomensverklaring (IBRI) opvragen via de Belastingdienst op het gratis telefoonnummer 0800 0543, door het intoetsen van uw BSN nummer. Dit nummer vindt u op uw rijbewijs of identeitsbewijs. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van de Belastingdienst. Let op, heeft u geen inkomensverklaring dan wijzen we u geen woning toe.

Ik heb geen inkomen. Moet ik wel een inkomensverklaring inleveren?

Ja, ook als u geen inkomen heeft, hebben wij een Inkomensverklaring van de Belastingdienst van u nodig om u een woning te kunnen toewijzen.

Ik sta ingeschreven als woningzoekende en verdien meer dan de nkomensgrens voor een sociale huurwoning. Volgend jaar ga ik met pensioen en is mijn inkomen onder die grens, hoe gaat het dan met passend toewijzen?

Toewijzen gebeurt alleen op actueel inkomen. Voor het passend toewijzen gebruiken wij de inkomensverklaring van de belastingdienst over het vorige kalenderjaar of het jaar daarvoor. Geeft het inkomen op de verklaring van de belastingdienst geen correcte weergave van uw inkomen bijvoorbeeld door inkomensstijging of inkomensdaling, dan kunt u uw actuele inkomen aantonen door middel van loonstroken en/of uitkeringsspecificaties.

Toewijzen op toekomstig inkomen kan niet. U zult dus moeten wachten tot het moment dat u inkomensverandering daadwerkelijk is ingegaan.

Mijn huidige inkomen is (veel) lager dan wat op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een goedkopere woning?

Ja, u kunt reageren op goedkopere woningen. Zorg dat uw huidig inkomen juist ingevuld is bij uw persoonlijke gegevens. Wij kunnen de woning toewijzen op basis van het nieuwe, verlaagde inkomen. Wij vragen u wel aan te tonen, bijvoorbeeld met een loonstrook, dat uw inkomen lager is. Het inkomen moet dan natuurlijk passend zijn bij de woning waarop u reageert. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Woonburo Almelo.

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Help ons onze website te verbeteren door uw vraag naar ons te sturen via ons feedbackformulier

Stel uw vraag