Eenmalige huurverlaging voor groep huurders

In 2021 geldt de Wet Eenmalige Huurverlaging Huurders met een Lager Inkomen. Deze wet is bedacht om de betaalbaarheid van wonen te verbeteren. Huurders die een laag inkomen hebben vergeleken met de huurprijs die ze betalen (huurprijs tussen € 633,25 en € 752,33) komen in aanmerking voor deze eenmalige huurverlaging. Op de website van de Belastingdienst ziet u ook wie in aanmerking komt en wat u kunt doen om zelf een aanvraag in te dienen. 

Welke huurders komen in aanmerking?
Huurders van woningen met een kale huurprijs tussen de € 633,25 en € 752,33 kunnen in aanmerking komen voor deze eenmalige huurverlaging. De huurprijs, het inkomen en het aantal personen in het huishouden bepalen samen of een huurder wel of niet in aanmerking komt.

Automatisch bericht van ons
Is uw huidige huurprijs hoger dan €633,25 (één of twee personen) of €678,66 (meer dan twee personen) en valt uw inkomen onder de bepaalde inkomensgrens? Dan ontvangen wij van de Belastingdienst een seintje dat u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging. Uw inkomen van 2019 is bij de Belastingdienst bekend. Met een code geven zij ons door welke huurders in aanmerking komen voor de eenmalige huurverlaging. Wij ontvangen geen inkomensgegevens.

In de onderstaande tabel ziet u welke inkomensgrenzen bepalend zijn per type huishouden.

Type huishouden

Inkomen tot inkomensgrens

Huurverlaging naar

Één persoon

Tot en met €23.725,-

€633,25

Één persoon, AOW-gerechtigd op 1 januari 2021

Tot en met €23.650,-

€633,25

Meerdere personen

Tot en met €32.200,-

Twee personen: €633,25

Meer dan twee personen: €678,66

Meerdere personen, waarvan minimaal één persoon AOW-gerechtigd is op 1 januari 2021

Tot en met €32.075,-

Twee personen: €633,25

Meer dan twee personen: €678,66


Recht op een eenmalige huurverlaging
Als u op basis van uw inkomen in 2019, huurprijs en type huishouden recht heeft op de eenmalige huurverlaging, dan krijgt u voor 1 april 2021 een brief van ons. U hoeft dus zelf niets te doen. De huurverlaging gaat dan in 1 mei 2021.

Lager inkomen in 2020
Het kan zijn dat uw inkomen in 2020 is gedaald. Deze gegevens ontvangen wij niet. U kunt wel zelf een verzoek tot eenmalige huurverlaging bij ons indienen. Dit doet u door dit formulier in te vullen. Vanaf 1 januari 2021 t/m 31 december 2021 kunt u dit verzoek bij ons indienen.

Verzoek tot huurverlaging indienen:
Wilt u zelf een verzoek tot huurverlaging indienen? Houd dan rekening met de volgende dingen:

  • >> Uw inkomen is minimaal de afgelopen zes maanden lager dan de periode daarvoor.
  • >> Uw inkomen was in deze periode lager dan de inkomensgrens die geldt voor uw type huishouden (zie tabel);
  • >> De kale huur (netto huur) van uw woning is hoger zijn dan €633,25 (één of twee personen) of €678,66 (meer dan twee personen).


Kale huurbedrag

Het bedrag dat u maandelijks aan Sint Joseph betaalt, kan hoger zijn dan de kale huur. Voor deze eenmalige huurverlaging gaat het om de kale huurprijs. Dat is het bedrag zonder de kosten voor gas, water, licht en eventueel servicekosten. Op de huurspecificatie ziet u wat het kale huurbedrag voor uw woning is. Deze bekijkt u door in te loggen op Mijn Sint Joseph.


Gegevens die u aanlevert

Als u zelf een verzoek voor eenmalige huurverlaging indient, hebben wij enkele gegevens van u nodig. Het volgende levert u aan:

  • >> Salarisstroken, een verklaring van de boekhouder (als u ZZP’er bent) of uitkeringsspecificaties van de afgelopen minimaal zes maanden;
  • >> Een verklaring over de huidige samenstelling van uw huishouden. U kunt zelf aangeven uit hoeveel mensen uw huishouden bestaat.


Verzoek ingediend. En dan?

Na ontvangst van uw verzoek tot eenmalige huurverlaging, ontvangt u binnen drie weken van ons een reactie. Wij laten u dan weten of u recht heeft op de eenmalige huurverlaging of niet.

In de brief die u van ons ontvangt, staat ook wat u kunt doen als u het niet eens bent met ons besluit.

Wilt u meer weten over deze Wet Eenmalige Huurverlaging Huurders met een Lager Inkomen? Bel of mail ons met uw vragen.

Terug naar overzicht