Houd de lucht in huis fris en gezond: tips van Steffie.nl

Het is belangrijk om de lucht in huis fris te houden, want schone lucht betekent een gezonde leefomgeving. Op de website Steffie.nl krijg je handige tips om jouw huis op een eenvoudige manier gezond te houden.

Waarom is ventileren belangrijk?

Wist je dat ongezonde lucht in huis niet zichtbaar is, maar wel schadelijk kan zijn? Vooral als je een gaskachel, houtkachel of open haard gebruikt. Deze apparaten verbruiken zuurstof en kunnen zelfs giftige gassen zoals koolmonoxide verspreiden. In deze gevallen is ventileren extra belangrijk.

Hoe ventileer je goed?

In deze video legt Steffie jou uit hoe jij goed kan ventileren. De video kan je afspelen in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Goed ventileren betekent dag en nacht frisse lucht binnenlaten en vieze lucht naar buiten laten. Gebruik daarvoor ventilatieroosters, klapraampjes en het ventilatiesysteem in huis. Laat ventilatieroosters en klapraampjes altijd een beetje open, zelfs in kamers waar niemand is. Ook je ramen op een kier zetten kan helpen, maar let op voor inbrekers!

Een belangrijke reden om te ventileren is vocht

Alle lucht bevat waterdamp, en soms wordt die waterdamp weer water als de lucht afkoelt. Vochtige lucht kan leiden tot condens, vooral bij koude ramen. Condens kan schimmel veroorzaken. Dus, ontdek je schimmel? Zoek dan eerst de oorzaak van het vocht, pak het aan en verwijder de schimmel met het juiste middel.

Praktische tips

  • Douchen: Sluit de badkamerdeur, droog muren en vloer na het douchen, en zet het ventilatiesysteem minimaal een kwartier op de hoogste stand. Geen ventilatiesysteem? Zet dan een raam open.
  • Wassen: Droog de was buiten als dat kan. Moet je de was binnen drogen of gebruik je een wasdroger? Zorg dan dat je de ruimte extra goed ventileert door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Je was droogt dan ook sneller.
  • Koken: Zet de afzuigkap aan. Als je een ventilatiesysteem hebt, zet deze op de hoogste stand. Zorg ook dat ventilatieroosters en klapraampjes helemaal open staan en de deuren in huis dicht zijn.
  • Ongebruikte kamers: Ventileer minder in kamers waar niemand is, maar sluit roosters en klapraampjes nooit helemaal.

Door goed te ventileren wordt de lucht gezonder!

Goede ventilatie zorgt voor droge en gezonde lucht. Droge lucht is makkelijker te verwarmen, waardoor je energie bespaart en je huis zich comfortabeler aanvoelt.

Hulp nodig bij vochtproblemen? Neem contact op!

Lukt het niet om het probleem zelf op te lossen? Neem dan contact met ons op 0546 87 58 00.