Monumentaal pand St. Elisabeth verkocht

Nieuwe eigenaar renoveert en verhuurt de woningen
Woningcorporatie Sint Joseph heeft het voormalige ziekenhuis St. Elisabeth verkocht aan een private Twentse investeerder. Deze Twentse vastgoedondernemer gaat het gebouw renoveren. Daarna biedt hij de woningen weer te huur aan. Het beheer komt in handen van Vastgoed Beheer Twente.

Renoveren
Het monumentale pand gaat de nieuwe eigenaar vanbinnen renoveren. Hierbij is aandacht voor de brandveiligheid en voor verduurzaming van het gebouw. De renovatiewerkzaamheden starten begin dit jaar en nemen naar verwachting een jaar in beslag. De buitenzijde blijft zoals het is (monument) en wordt alleen waar nodig onderhouden. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, biedt de nieuwe eigenaar de appartementen weer te huur aan. Dit gebeurt via een lokale makelaar. Het gaat om huurwoningen met een huurprijs in het middensegment.

Pand sluiten
Eind 2018 werd, naar aanleiding van verschillende onderzoeken, duidelijk dat St. Elisabeth op een aantal cruciale onderdelen niet voldoet aan de huidige eisen voor brandveiligheid. Zo zijn er onvoldoende brandcompartimenten aanwezig. Hierdoor is er, in geval van brand, onvoldoende tijd voor bewoners van de verdiepingen om te vluchten. De veiligheid van de bewoners staat bij de sociale verhuurder voorop. Sint Joseph besloot het gebouw te sluiten. Voor de bewoners startte de zoektocht naar een andere, passende woning. Bijna alle bewoners hadden binnen een jaar een andere woning. De laatste bewoner is begin 2020 naar een andere woning vertrokken.

Verkoop
Voor Sint Joseph bleek het financieel niet haalbaar om de woningen te renenoven en weer te verhuren tegen sociale huurprijzen. Ze zou de appartementen dan tegen hogere huurprijzen moeten verhuren. Dat is niet waar een sociale verhuurder voor bedoeld is. Daarom besloot de corporatie het pand te koop aan te bieden. Vanaf januari 2023 is het bezit overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Sint Joseph is blij dat het monumentale pand gerenoveerd wordt en in de toekomst weer bewoond wordt.