Nu nog huurtoeslag over 2022 aanvragen? Zo doe je dat!

Huurtoeslag. Misschien had jij er in 2022 ook recht op, maar heb je het niet aangevraagd. Laat geen geld liggen en maak op toeslagen.nl/kaniktoeslagkrijgen een proefberekening. Dan zie je meteen hoeveel toeslag je kunt krijgen. Vergeet daarna niet om de huurtoeslag aan te vragen. Dat kan nog tot en met 1 september via Mijn Toeslagen.

Huurtoeslag is geld dat je kunt krijgen van de overheid. In 2022 maakte 1 op de 10 huishoudens geen gebruik van huurtoeslag. En dat is zonde. Want huurtoeslag kan helpen om een groot deel van de huur te betalen. Gemiddeld betalen ontvangers van huurtoeslag namelijk € 572,- aan huur en ontvangen zij € 217,- huurtoeslag per maand. Zo blijkt uit onderzoek van het Nibud (2022). 

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?

Niet iedereen die een woning huurt, heeft recht op huurtoeslag. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn. Ook moet je een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent dat je een eigen toegangsdeur moet hebben die van twee kanten op slot kan. En dat het een zelfstandige woonruimte is met een eigen keuken en wc. Andere voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag over 2022 zijn: 

  • Je huur mag niet te hoog zijn
    Je huurkosten en servicekosten mochten in 2022 niet hoger zijn dan € 763,47 per maand. Behalve als jij en jouw huisgenoten jonger dan 23 jaar zijn. Want dan is het maximale bedrag € 442,46 per maand.
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn
    Hoe hoog je inkomen in 2022 precies mocht zijn, hangt af van meerdere dingen. Bijvoorbeeld hoeveel huur je betaalde, hoe oud jij en je huisgenoten zijn en met wie je samenwoont.
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn
    Je mag niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Wil je nog huurtoeslag over 2022 aanvragen? Dan kan dit alleen als je eigen vermogen op 1 januari 2022 niet meer dan € 31.747,- was. Had je een toeslagpartner? Dan geldt een gezamenlijk maximaal vermogen van € 63.494,-. Als je medebewoners hebt, dan mochten zij per persoon ook niet meer dan € 31.747,- vermogen hebben.

Een voorbeeld

Melvin (30) werkt in de horeca en woont in Den Bosch. In 2022 verdiende hij in totaal € 27.500,- bruto. Hij betaalde elke maand € 750,- aan huur voor een woning. Via toeslagen.nl/proefberekening maakt hij een proefberekening. Daaruit blijkt dat Melvin in 2022 recht had op € 111,- huurtoeslag per maand. Melvin vraagt de toeslag over 2022 op tijd aan en krijgt het hele bedrag op zijn rekening gestort.

Laat geen geld liggen: vraag uiterlijk 1 september huurtoeslag over 2022 aan

Wil je weten of je nog huurtoeslag van vorig jaar kan krijgen? Controleer het zelf op toeslagen.nl/proefberekening. En check direct ook of je nog recht hebt op zorgtoeslag. Toeslagen over 2022 vraag je aan via Mijn Toeslagen op toeslagen.nl. Je hebt nog tot en met 1 september 2023 om dat te doen. 

Geef veranderingen altijd door

Goed om te weten: als je huurtoeslag of zorgtoeslag over vorig jaar aanvraagt, krijg je automatisch ook toeslag in 2023. Controleer daarom ook je gegevens voor 2023. Is er dit jaar iets veranderd in jouw persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld omdat je nu meer verdient? Pas dit dan meteen aan in Mijn Toeslagen.

 Denk je dat je alleen in 2022 recht had op huurtoeslag? Zet de toeslag dan stop vanaf 31 december 2022. Zo zorg je ervoor dat je later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Hulp nodig?

Twijfel je of je in 2022 recht had op toeslagen? Of lukt het aanvragen niet? Kijk op toeslagen.nl/hulp. Je vindt daar ook welke persoonlijke hulp er bij jou in de buurt is.