Op stap met: wijkbeheerder Ruud
Vanaf 1 februari is Ruud Helthuis wijkbeheerder voor de wijken Sluitersveld, Binnenstad (Noord en Westeres), en Noorderkwartier (De Klokkenbelt en Buurstede) bij Sint Joseph. Maak kennis met Ruud Helthuis.
Wat is het belangrijkste in een nieuwe wijk voor jou?
Mijn eerste taak is kennismaken met de bewoners en ontdekken wat er speelt. Ik kijk hoe de buurt er uit ziet, maar wil ook de geschiedenis van de wijk weten. Ik wil de wijk echt leren kennen.
Daarnaast is het contact met de gemeente belangrijk. Hoe gaan zaken hier? Bij wie kan ik terecht? Wat is de rol van de gemeente in de wijken? En hoe werken wij samen met de gemeente? Het belangrijkste voor mij is dat de bewoners weten dat ze bij mij terecht kunnen voor vragen over de buurt of wijk. Ik ben graag een luisterend oor en help waar nodig.
Wat is je eerste indruk van Almelo?
Mijn eerste indruk van Almelo is heel positief. Opvallend is dat huurders actief meedoen. Het is mooi als bewoners en vrijwilligers zelf met ideeën of oplossingen komen. Vooral de mensen in huizen met een tuin zorgen er samen voor dat de wijk er goed uitziet. Ik heb vooral contact met huurders van appartementencomplexen. Zij nemen vaker contact op met Sint Joseph als er iets speelt. Maar ik wil ook graag contact met jongere en werkende huurders om hun ervaringen te horen. Daar ga ik de komende tijd mijn best voor doen.
Persoonlijk contact is belangrijk voor mij. Daarom heb ik een plek in de wijk, zoals het Hedemantorentje. Hier zitten ook andere instanties, zoals de wijkagent en Avedan. Op deze manier kun je snel contact leggen met andere partijen als er problemen bij huurders zijn.
Hoe kunnen onze huurders meehelpen aan een betere buurt?
Het is heel belangrijk om je buren te leren kennen als je een huis huurt. Wie zijn je buren en wat gebeurt er in de buurt? Dit maakt het ook makkelijker om met elkaar in gesprek te gaan als er problemen zijn.
Voor vragen of opmerkingen over groenvoorzieningen, spullen in de portieken of klein overlast, kun je bij mij als wijkbeheerder terecht. Voor problemen op straat kan de Buiten Beter-app worden gebruikt. .
Welke uitdagingen zie je in de wijk?
Eén van de belangrijkste aandachtspunten is brandveiligheid in de complexen. Dit krijgt de komende tijd extra aandacht, omdat de regels daarvoor veranderd zijn.
Duurzaamheid is ook een belangrijk onderwerp. De vorige wijkbeheerder, Henko Wriede, heeft een mooi begin gemaakt door geveltuintjes aan te leggen. Samen met de gemeente en Avedan wordt dit project verder opgepakt. Buurten worden opgeknapt met bloembakken en straattegels worden vervangen door planten. Zo komt er meer groen en kleur in de wijken.
Wat vind je het leukste aan je werk als wijkbeheerder?
In de wijk aanwezig zijn en echt iets kunnen betekenen voor onze huurders in de wijk. Ik luister graag naar wat er speelt in de wijk en ben betrokken bij de huurders. Het is heel mooi om de schakel tussen de huurders en Sint Joseph te zijn. Ook los ik graag dingen op, bijvoorbeeld op technisch gebied. Ik maak gebruik van sociale media om nieuwsberichten te volgen. Zo blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen in de wijken. Als het nodig is ben ik bij overleggen in de wijk met andere partijen, zoals met de gemeente.
Het mooiste is om door de wijk te lopen en een praatje met huurders te maken. Je merkt dat de huurders mij dan sneller aanspreken. Ik kijk ernaar uit om de bewoners in mijn wijken te ontmoeten.