Rechter beslist: medewerking moet bij plaatsen rookmelder

Als sociale verhuurder zijn we verplicht om al onze woningen te voorzien van rookmelders. Een maatregel die de veiligheid van bewoners ten goede komt en die wij graag uitvoeren. Het overgrote deel van onze huurders verleent medewerking aan het plaatsen van de melder(s). 

Geen medewerking
Een klein deel van onze huurders verleent (om diverse redenen) geen medewerking aan het plaatsen van de rookmelder(s). De rechter oordeelde dat de veiligheid boven privacy gaat en huurders hun medewerking moeten verlenen.

Rechter
Een kort geding aanspannen tegen onze bewoners, doen we alleen als het echt niet anders kan. In deze situaties kregen we op geen enkele manier contact en medewerking van de bewoners. Om de rookmelder(s) te plaatsen, is toegang tot de woning nodig. We moeten de rookmelder(s) namelijk werkend achterlaten in de woning. Met de uitspraak van de rechter, moet de huurder ons toegang tot de woning geven. Lees er meer over in dit artikel. 

Veiligheid
Rookmelders waarschuwen in geval van rookontwikkeling/brand. Dit zorgt ervoor dat bewoners tijd hebben om de woning te verlaten, hulp in te schakelen en zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Voor de veiligheid van wonen, zijn rookmelders belangrijk. Voor huurders zitten er geen extra kosten aan. Wij plaatsen de melders gratis. Binnen een half uur zijn de melders meestal geplaatst.