Algemeen
Condens ontstaat aan het uiteinde van het glas, het koudste deel van het huis.
Condens komt niet alleen voor op ramen maar op alle koude plekken in de kamer. Het veroorzaakt uitslag en schimmelvlekken op muren. Wanneer u bepaalde regels in acht neemt, kan de condens worden teruggedrongen of zelfs helemaal verdwijnen.
- Lucht uw huis wat vaker zodat de condens vermindert. Dit dient niet te worden gedaan via constante ventilatie of het openen van het rooster.
- Ventilatie via een groot open raam bespaart energie en voorkomt condens- en schimmelvorming. Het raam dient 5 tot 10 minuten wijd open te staan met de verwarming uit. De lucht die gevuld is met waterdamp wordt vervangen door frisse lucht. Herhaal dit drie tot vier keer per dag.
- Ruimte op het noorden verdient speciale aandacht omdat deze in de winter sneller koud wordt dan de ruimte in kamers die op het zuiden zijn gelegen. Het is beter om de temperatuur rond de 17-18 graden te houden.
- Voorkom temperatuurverschillen in de kamers.
- Lucht bij voorkeur het huis ‘s ochtends gedurende 20 minuten en zorg daarna voor een constante verwarming van de kamers.
- Condensvorming kan worden voorkomen door een toevoer van warme lucht.
- Gebrek aan verwarming veroorzaakt condens en schimmelvorming.
- We raden u aan om de verwarming niet steeds aan en uit te zetten zodat het huis ook ’s nachts een constante temperatuur heeft.
Oorzaak condens op ramen
De oorzaak van condens op ramen heeft te maken met grote temperatuurverschillen binnen en buiten. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol.
Vaak treedt condens op ramen bij koud weer vaak op. Zeker als de luchtvochtigheid binnen wat hoger is.
Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
Stel u droogt uw was op een droogrek in een kamer binnenshuis. De ruimte is niet of nauwelijks verwarmd en de kamer is ook niet geventileerd.
Er staat dus ook geen raam open of iets dergelijks. Door het koud weer buiten, de hoge luchtvochtigheid binnen (de was), de warmere temperatuur binnen als buiten en dat de ruimte niet geventileerd wordt zal onvermijdelijk leiden tot condens op de ramen.
Door een koude buitenlucht kan het zijn dat de ramen binnen beslaan.
Wanneer het koude oppervlak van glas in contact staat met warme, vochtige lucht binnen, zal er een waterdamp kunnen ontstaan die zich afzet op de binnenkant van het enkel of zelfs dubbel glas.
Dit noemen we dan condens.
Dit beslaan van de onderkant van de ramen noemen we in de volksmond condensvorming. Meestal is het binnen een stuk warmer als buiten en daardoor zet zich vocht af op de binnenkant van de ramen.
Als de buitentemperaturen weer wat hoger zijn zal de condens op ramen achterwege blijven. Met name in het vroege voorjaar of najaar is er meer kans op condensvorming.